22.9.07

Η κατάρα του Billy Goat

Χθες βράδυ σερφάροντας στο δίκτυο έπεσα πάνω σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Στην κατάρα του Billy Goat. Η ιστορία είναι ένας αστικός μύθος που αφορά την ομάδα μπέιζμπολ των Chicago Cubs και ξεκινάει το 1945. Ένας συμπατριώτης μας είναι μπλεγμένος στην ιστορία αυτή. Η ιστορία εξηγεί γιατί η ομάδα από το Σικάγο δεν κατάφερε από το 1945 να φτάσει στην σειρά των τελικών.
Το 1945 λοιπόν οι Chicago Cubs έπαιζαν εναντίον των Detroit Tigers το τέταρτο παιχνίδι της σειράς των τελικών. Ο Billy "The Goat" Sianis (βλ. φωτογραφία), μετανάστης από τον Παλαιόπυργο Αρκαδίας, αγόρασε δύο εισιτήρια για τον αγώνα. Εμφανίστηκε στο Wringley Field μαζί με την κατσίκα του τον Murphy (κατά άλλους Ζηνοβία), την οποία είχε υιοθετήσει όταν αυτή έπεσε από ένα διερχόμενο φορτηγό και μπήκε τραυματισμένη στην ταβέρνα που είχε ο Sianis, απέναντι από το στάδιο των Cubs. Στην ράχη του Murphy υπήρχε μια κουβέρτα που σε ένα καρφιτσωμένο μήνυμα έγραφε "We got Detroit´s goat". Αρχικά επιτράπηκε η είσοδος στον Billy και στην κατσίκα του και μάλιστα διέσχισαν τον αγωνιστικό χώρο πριν καθίσουν στις θέσεις τους.
Κατά την διάρκεια του αγώνα οι θεατές γύρω από τον Sianis διαμαρτυρήθηκαν για την δυσοσμία της κατσίκας. Έτσι ο ιδιοκτήτης των Cubs, Philip Knight Wringley, αναγκάστηκε να βγάλει έξω από το γήπεδο τον Sianis και την κατσίκα του. Όταν ο Sianis ρώτησε τον λόγο, ο Wringley του απάντησε πως "η κατσίκα βρωμάει". Ο Sianis εξοργισμένος καταράστηκε τους Cubs λέγοντας "Δεν θα κερδίσετε αυτήν την σειρά των τελικών, ούτε καμία άλλη σειρά τελικών γιατί προσβάλατε την κατσίκα μου. Δεν θα ξανακερδίσετε ποτέ, μέχρι να επιτραπεί στην κατσίκα μου να μπει στο Wringley Field".

Οι Cubs έχασαν από τους Detroit Tigers και ο Sianis έστειλε ένα τηλεγράφημα στον Wringley που έγραφε "Ποιος βρωμάει τώρα;". Έκτοτε οι Cubs δεν κατάφεραν να μπουν σε σειρά τελικών αν και πολλές φορές ο ίδιος ο Sianis (το 1969) και ο ανιψίος του, Sam, (1973,1984,1989,1994 και 1998) προσπάθησαν να σπάσουν την κατάρα, μπαίνοντας στο Wringley Field με την κατσίκα τους. Στις προσπάθειες του ανιψιού όλα πήγαιναν καλά, μέχρι που στα τελευταία παιχνίδια δεν επιτράπηκε στην κατσίκα να μπει.

Ο Sianis, εκτός από την κατάρα του, είναι διάσημος και για την ταβέρνα του. Το 1934 αγόρασε την Lincoln Tavern με ακάλυπτη επιταγή 205$, που καλύφθηκε από τα κέρδη του πρώτου σαββατοκύριακου λειτουργίας της ταβέρνας. Το 1944 το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων έγινε στο Σικάγο και ο Sianis κρέμασε μια ταμπέλα έξω από την ταβέρνα του που έγραφε "Απαγορεύεται η είσοδος σε Ρεπουμπλικάνους". Το κατάστημα του γέμισε από Ρεπουμπλικάνους που απαιτούσαν να σερβιριστούν. Η ταβέρνα του Sianis, έγινε διάσημη όταν ενέπνευσε ένα σκετς για το Saturday Night Live για την ταχύτητα με την οποία δίνονταν οι παραγγελίες. Από τότε πάνω από την είσοδο της ταβέρνας υπάρχει η επιγραφή"Cheezborger Cheezborger Cheezborger No Pepsi. Coke" που ήταν το λόγια του James Belushi (ο οποίος ποτέ δεν επισκέφθηκε την ταβέρνα του Siannis) στο σκετς.
Ο Sianis έφυγε ήσυχα από την ζωή στις 22 Οκτωβρίου 1970 στο σπίτι του και ο ρεπόρτερ Mike Ryoko έγραψε πως "ήταν τυπικό ο Billy Goat να πεθάνει κατά την διάρκεια των πέντε ωρών που το μαγαζί του ήταν κλειστό.Τόσο καλός επιχειρηματίας ήταν."

2 σχόλια:

X-myalismenos είπε...

Μήπως αυτός ο τύπος με την κατσίκα του είχε μπει και σε κανένα ευρωπαϊκό παιχνίδι στο Καραϊσκάκη και τον έδιωξαν;;; :)))

Apostolos Papadis είπε...

Η φήμη ελέγχεται.... :-)