4.5.07

Life is too short to remain unnoticed

Γραμμένο πάνω σε μια απο τις πολλές κούπες μου, με την φάτσα του Νταλί επάνω. Αυτός θα το είπε.


Πόσο μικρή είναι η ζωή; Πόσα πράγματα έχεις να δεις και να κάνεις, πριν “γράψεις”, που λέει και ο φίλος μου, ο Μήτσος;


Να ταξιδέψεις! Μέχρι πού; Μέχρι την άκρη του κόσμου! Να τα δεις όλα! Να μην είσαι μόνο τουρίστας, να γίνεις ταξιδιώτης. Να βρεθείς και στο προάστειο της μεγάλης πόλης. Να συγκρίνεις την καθημερινή ζωή σου με αυτήν των άλλων. Να νιώσεις θλίψη για την ασχήμια που ίσως δεις. Να νιώσεις την ανάγκη να μετατρέψεις την ασχήμια, σε ομορφιά κάποτε. Να δεις την πρόοδο των άλλων. Να την φέρεις στην γειτονία σου. “Όλα είναι δρόμος.”


Να ξεφύγεις απο την μάζα! Να ανοίξεις εσύ τους δρόμους. Να σταθείς όρθιος για τις απόψεις σου. Να μην λυγίσεις! Να σιωπήσεις όταν πρέπει, αλλά να μην χάσεις τον δρόμο. Να μην σταθείς σε ουρές. Να θαυμάσεις την τέχνη των “άσημων” και “ανωνύμων”. Να είσαι με τους “ηττημένους” και “μικρούς”, αλλά να νιώθεις περήφανος γι’ αυτό. Να ζήσεις στην μάζα, μόνο όταν αυτή σου προσφέρει πραγματικά ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. “Οι λίγοι έχουν δίκιο.”


Να παρατηρήσεις την εξέλιξη! Να γίνεις σαν τον πατέρα μου, που είδε το πρώτο ραδιόφωνο, την πρώτη τηλεόραση, το πρώτο σούπερ μάρκετ, το πρώτο αυτοκίνητο, το πρώτο ψυγείο. Να απορρίψεις ότι απο αυτά είναι περιτό. Να ασχοληθείς με ότι απο αυτά αξίζει (έστω κι αν τελευταία, δεν αξίζουν και πολλά απο τα “δημιουργήματα” μας). Να κρίνεις και να συγκρίνεις το παλίο με το καινούριο. Να κρατήσεις το καλύτερο, για σένα, για τους άλλους, για την φύση. “…take one more look, at what you found old and in it you´ll find something new…”


Να δεις την λεπτομέρεια! Να κοιτάξεις πολύ κοντά τα πράγματα. Να δεις πως η αράχνη τυλίγει τα θυματά της στον ιστό. Να βρεις που τελικά κρύβει η γάτα τα γατάκια της, όταν οι άλλοι ρωτάνε “Ποία γάτα;”. Να δεις το μεράκι των δημιουργών στα αντικείμενα και στα προιόντα που αγόρασες. Να νιώσεις τον κόπο τους. Να σκεφτείς πόσοι εργάστηκαν γι’ αυτό. Να δεις τις ραφές στα ρούχα σου και να τις δεις να καταστρέφονται απο τον χρόνο. “Ο Θεός κρύβεται στην λεπτομέρεια.”


Να αγνοήσεις τους ανύπαρκτους! Να μην ασχοληθείς με αυτούς που δεν κάνουν τίποτα και προσπαθούν να σε φέρουν πίσω. Να μην πολυσκεφτείς καταστάσεις που δέκα χρόνια μετά θα είναι ασήμαντες. Να μην βαδίζεις με ανθρώπους που δεν έχουν αρετή. Που είναι σάπιοι. Που τους νοιάζει μόνο το χρήμα σαν απόκτημα. Που έχουν τα πάντα, αλλά τελικά τίποτα. “Ο βλάκας κάνει βλάκα όποιον διασταυρώνεται μαζί του.”


Να ξεφύγεις απο τις εξαρτήσεις! Να πολεμήσεις την συνήθεια. Να βάλεις χρώματα στην ζωή (όχι μόνο στις χαρτοπετσέτες που έλεγε παλιά η διαφήμιση). Να διαλέξεις απο την ποικιλία. Να ελευθερωθείς. Να δοκιμάσεις καινούρια πράγματα. Να μην φοβηθείς να το κάνεις. Να λες “συνήθιζα” και όχι “συνηθίζω”. Να μην εξαρτάται απο άλλον αυτό που εσύ θέλεις να κάνεις. “Πρέπει να βγεις απ' το ράντζο σου, για να δεις λουλούδια.”


Κάνε σημαντική την ζωή σου! Δώσε της την αξία της. Κάνε σήμερα αυτό που μπορείς να κάνεις. Αύριο ίσως να είναι αργά. Εξάλλου, αύριο θα έχεις κάτι ακόμα να κάνεις. Μην χαλάς την σειρά!

1 σχόλιο:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

...Να καταλαβεις οτι εισαι απλα μονο ανθρωπος...