9.1.22

Απάτη

"Όλα μια απάτη είναι" έλεγε το τραγούδι των Ριφιφί. Είναι; Τι είναι αληθινό; 

Αληθινός σίγουρα είσαι εσύ. Έχεις συναίσθηση του εαυτού σου. Μόνο εσύ ξέρεις πως νιώθεις κάθε στιγμή και δεν μπορείς να το εξηγήσεις σε κανέναν άλλο. 

Ξέρεις τι θέλεις να κάνεις. Έχεις βάλει μέσα στο μυαλό σου τους στόχους σου. 

Ξέρεις πως θα πράξεις στο επόμενο διάστημα. Γνωρίζεις πότε θα πας για δουλειά, ποτέ θα φας, ποτέ θα βγεις μια βόλτα. 

Έχεις επιθυμίες. Θέλεις να αποκτήσεις κάτι, θέλεις να γαμήσεις μια συγκεκριμένη γκόμενα, θέλεις να πας διακοπές. 

Έχεις διαμορφώσει ένα χαρακτήρα από μικρό παιδί. Μιλάς με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Περπατάς με ένα συγκεκριμένο βηματισμό.

Έχεις μια ταυτότητα. Είσαι Έλληνας, Χριστιανός Ορθόδοξος, μεγαλωμένος σε μια πόλη που αγαπάς και θεωρείς σπίτι σου, όπου κι αν βρίσκεσαι, υποστηρίζεις μια ποδοσφαιρική ομάδα και συμπαθείς ή αντιπαθείς κάποιες άλλες, έχεις πολιτικές απόψεις που δύσκολα αλλάζουν. 

Έχεις αποκτήσει συνήθειες. Καπνίζεις, πίνεις, τρως πολύ, τρως γλυκά και σοκολάτες, πηγαίνεις σε ένα συγκεκριμένο μαγαζί για να πιεις καφέ, έχεις στέκια, βγαίνεις με συγκεκριμένους ανθρώπους. Συζητάτε πάνω-κάτω τα ίδια και τα ίδια.

Είσαι ένας αληθινός άνθρωπος, ανάμεσα σε άλλους αληθινούς ανθρώπους. 

Που είναι η απάτη; Η απάτη είναι πως η αλήθεια μας, είναι μόνο δική μας. Ποτέ δεν λέμε την αλήθεια μας στους άλλους. Αλλιώς γινόμαστε δυσάρεστοι. Ή ακόμα χειρότερα γραφικοί. 

Ο ένας εξαπατεί τον άλλον. Σου ζητάει κάποιος βοήθεια σε κάτι. Δεν βοηθάς, είσαι μουνόπανο. Βοηθάς, δεν ακούς ευχαριστώ και στις περισσότερες περιπτώσεις, ο άλλος κάνει αυτό που νομίζει και όχι αυτό που του είπες εσύ σαν λύση. Και μετά σου λέει πως έκανε σχεδόν αυτό που του είπες, αλλά λίγο καλύτερα. Εξαπάτηση.

Πάμε εκεί σου λέει ο άλλος, δεν μπορώ σου λέει μετά και πάει κάπου αλλού. Και το ξέρει πως το ξέρεις.

Σ'αγαπώ σου λέει κάποιος, αλλά δεν το πιστεύει. Και μια μέρα σε παρατάει. Και συ που τον πίστεψες γίνεσαι λιώμα. 

Ναι, υπάρχουν κι αυτοί που δεν θα σε εξαπατήσουν. Αυτοί που θα είναι δίπλα σου για πάντα. Γι'αυτούς να δίνεις και την ζωή σου αν χρειαστεί, σε οποιαδήποτε κατάσταση.

Ο μόνος που σίγουρα δεν θα σε εξαπατήσει είσαι εσύ. Γι'αυτό να σε προσέχεις. Να σε φροντίζεις. Να σε αγαπάς. Να γίνεσαι καλύτερος. Πιο δυνατός σωματικά. Πιο μορφωμένος. Πιο καλόψυχος. Πιο αληθινός σε σένα. Ο κόσμος για να αλλάξει, θέλει αληθινούς ανθρώπους. Άλλαξε λοιπόν πρώτα εσένα, αν θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο. 

Είναι οι στόχοι σου πραγματοποιήσιμοι; Είναι στόχοι που αξίζουν τον κόπο; Οι πράξεις σου έχουν σημασία; Οι επιθυμίες σου είναι πραγματικές; Ο χαρακτήρας σου είναι καλός όπως είναι; Η ταυτότητα που σου έδωσαν σου αρέσει; Σε καλύπτει; Οι συνήθειες σου σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο; 

Λίγα χρόνια θα είσαι εδώ, τριγύρω. Μην είσαι απατεώνας. Ότι λες, να το σκέφτεσαι πριν το πεις και να το κάνεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: