29.5.10

Welcome to Noworkland (Μηδουλεψονία)

Τις τελευταίες μέρες ακούω για απολύσεις βροχή, γύρω-τριγύρω. Συγγενής μου απολύθηκε, αφού τον προσλάμβανε για δύο βδομάδες και ενώ στο προηγούμενο διάστημα κάνανε το γνωστό κόλπο εξάμηνη σύμβαση, τον πούλο για λίγο και ξανά μανά εξάμηνη σύμβαση.

Φίλος απολύθηκε μετά από δέκα τόσα χρόνια δουλείας λόγω κρίσης (αν και τα αφεντικά του φρόντισαν να αγοράσουν από ένα Audi πριν...)

Εργάζομαι σε δύο δουλείες οι οποίες με πληρώνουν με την ώρα και φυσικά τα ωράρια δεν είναι τα καλύτερα. Μήνα με τον μήνα το εισόδημα όλο και μειώνεται ενώ οι τιμές παραμένουν ίδιες. Και λέω και δόξα τον θεό! :-D

Ο ΓΑΠ είχε δίκιο! Λεφτά υπάρχουν. Και πολλά μάλιστα. Αλλά τα έχουν μαζέψει πάρα πολλοί λίγοι. Το πρόβλημα των μεγάλων εταιριών δεν είναι ότι δεν βγάζουν κέρδη, αλλά ότι βγάζουν κέρδη λιγότερα από αυτά των προηγούμενων ετών. Άλλα μιας και αυτοί ξεκίνησαν με την μεταδοτική απληστία τους την κατρακύλα, ας τους βοηθήσουμε. Χειρότερα δεν θα γίνει! Ενισχύστε τις μικρές Ελληνικές τοπικές εταιρίες, ωρέ! Ούτε φράγκο στους φραγκάτους, ούτε φράγκο στους Γερμανούς και σε όλους τους άλλους που δανείζονται με 1,5 τοις εκατό και μας δανείζουν με 3,5.

Και τι κάνουμε στην Μηδουλεψονία για όλα αυτά; Ενισχύουμε τις εταιρίες στο να κάνουν ανεξέλεγκτα απολύσεις ή να έχουν εργαζόμενους που θα δουλεύουν κατά το δοκούν (καραγκιόζη Παναγιωτόπουλε...), λέμε πως ο ΟΑΕΔ είναι φαλιρισμένος και περιμένουμε την αγορά να δουλέψει ως δια μαγείας. Με τι να δουλέψει, ρε νούμερα; Με αέρα κοπανιστό;

Δώσατε φράγκα στις τράπεζες για να ενισχύσουν την οικονομία με δάνεια ανάπτυξης και αυτές τα καβάντζωσαν για να μην χάσουν την υψηλή κερδοφορία τους. Αντί να τα δώσετε τα φράγκα σ' αυτούς, γιατί δεν τα δώσατε ως έξτρα μισθό και σύνταξη για μια φορά σε όλους τους Έλληνες; Τα χρήματα θα κατέληγαν είτε στην αγορά που χτύπαγε καμπανάκι, είτε στις τράπεζες που έχουν βουλιάξει όλα τα άπληστα νοικοκυριά της χώρας.

Μιας και είπα για έξτρα, πήγατε στις 300 πιο μεγάλες εταιρίες και τους βάλατε έξτρα εισφορά για να δώσετε επίδομα αλληλεγγύης στους φτωχούς και αδύναμους. Μάλιστα μιλήσατε για την πρώτη μορφή αναδιανομής του πλούτου. Και τώρα τι; Δεν δίνεται την δεύτερη δόση και κάνετε τον ίδιο σας τον νόμο πατσαβούρι. Για διαβάστε:

«Σήμερα είναι σημαντική μέρα, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε πως «είναι η πρώτη πράξη τήρησης των δεσμεύσεών μας και μάλιστα με το πρόγραμμα των πρώτων εκατό ημερών».

Αναφέρθηκε στις αρχές του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτήρισε νομοσχέδιο «αναδιανομής και αλληλεγγύης», λέγοντας πως οι αρχές αυτές είναι η στήριξη των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης, αφού «περίπου ένα δισ. ευρώ πηγαίνουν σε δυόμιση εκατομμύρια δικαιούχους, γίνεται αντίστροφη αναδιανομή απ' ότι συνέβαινε επί ΝΔ, στηρίζεται η οικονομία και αναθερμαίνεται η αγορά».

Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι το νομοσχέδιο είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο» (δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό) και αυτό έχει σημασία με δεδομένη τη σημερινή άσχημη οικονομική κατάσταση. Πρόσθεσε δε, ότι ενισχύει την οικογένεια και εντάσσεται σε σειρά μέτρων, που θα ληφθούν για την ενίσχυση της οικογένειας των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης.
από Το Βήμα

Αν εγώ ήμουν μια από τις εταιρίες που πλήρωσαν την εισφορά, θα σας τα ζήταγα πίσω αφού δεν τα δώσατε (τουλάχιστον τα μισά) σε αυτούς που δια νόμου επιλέξατε να τα δώσετε. Και φυσικά το νομοσχέδιο δεν ήταν δημοσιονομικά ουδέτερο, αλλά επικερδές για τον κρατικό προϋπολογισμό ο οποίος έτσι κι αλλιώς καταρρέει, γιατί πρέπει να πληρώνει ένα σωρό τεμπέληδες, κλέφτες, μιζαδόρους και λαμόγια.

Και η ζωή στην Μηδουλεψονία συνεχίζεται με Γιουροβίζιον, Ντούβλη και Φραπέ στα 4,20 Αφρό (αν και ακούω πως οι τιμές θα πέσουν ακόμα και στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό λόγω αναδουλείας...). Και ζήσαμε εμείς κακά κι αυτοί καλύτερα! :-)

Δεν υπάρχουν σχόλια: